Principalele mâncăruri tradiționale de Paște din întreaga lume

V-ați gândit vreodată că mâncărurile tradiționale de Paști spun multe despre modul în care este sărbătorită festivitatea în întreaga lume? Ingredientele care sunt folosite, cum se prepară, cum se servește, când și cum să mănânce, reprezintă mult mai mult decât o rețetă. Ele sunt simbolisme și tradiții ale celor mai variate culturi și religii.

 

Pornește în această călătorie prin aromele Paștelui în 20 de țări și descoperă poveștile și obiceiurile din spatele fiecăreia dintre aceste delicii.

 

Zurek – Polonia

În Sâmbăta Mare, familiile merg la biserică ducând mâncarea care va fi binecuvântată și consumată a doua zi. Printre acestea și supa Zurek - o supă pe bază de făină de secară, cârnați, morcov, busuioc și alte condimente. Se servește cu ouă fierte și, adesea, în interiorul pâinii. Deși supa poate avea un gust puțin acru, este foarte apreciată și considerată una dintre cele mai tradiționale alimente de Paște din Polonia.

Supa poloneză de Paște Zurek servită în pâine cu cârnați, ouă și alte condimente.

 

Fanesca – Ecuador

Mai mult decât o supă, Fanesca este o moștenire culturală a Ecuadorului. Ingredientele sale provin din toate regiunile țării și, din acest motiv, vasul reprezintă diversitatea alimentelor și unitatea poporului ecuadorian. În rețeta sunt adăugate ingrediente precum: pește, lapte, brânză, fasole, făină de grâu, usturoi și 12 tipuri de boabe, care simbolizează pe cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos.

 

Le Gigot d ́Agneau Pascal – Franța

Meniul francez de Paște se bazează pe carne roșie, spre deosebire de multe țări care favorizează peștele. Mielul domnește absolut și motivul este însăși în religie, simbolizândul pe Hristos. În duminica Paștelui, este obișnuit să se pregătească Le Gigot d'Agneau Pascal, o coadă de miel prăjită și servită cu fasole și cartofi.

franceză de miel prăjită pe o farfurie

Bacalhau - Brazilia

În Brazilia, este obișnuit să mănânci Bacalhau, o delicatesă introdusă în țară de portughezi. Una dintre cele mai comune rețete este Bacalhau, unde peștele este gătit cu legume. De asemenea, multe familii sunt inspirate de rețetele tradiționale portugheze pentru a varia meniul de prânz de Paște.

 

un fel de mâncare cu bacalhoada făcut cu măsline și ouă de pește de cod, fel de mâncare foarte tradițională de Paște în Brazilia și Portugalia

Șuncă prăjită - STATELE UNITE ALE AMERICII

Paștele american este foarte diferit. Masa principală nu este prânzul, ci cina de duminică. Iar mâncarea tipică nu este Codul (denumire de pește), ci o șuncă prăjită cu gust dulce. Pentru a obține acest efect, este necesar să-l "glazurați" după prăjirea cu zahăr brun sau miere, uneori este acoperit cu felii de ananas.

șuncă prăjită cu ananas servită la Paștele American

Pizza Chiena – Italia

Pizza Chiena este o mâncare tipică de Paște din Napoli, o regiune din sudul Italiei. Conform tradiției, se prepară în Vinerea Mare și se consumă în Sâmbăta Mare. În ciuda numelui, aspectul și gustul diferă de pizza tradițională. Deși este rotund, seamănă cu o plăcintă savuroasă. Aluatul său conține untură, iar umplutura variază, poate conține carne, brânzeturi și ouă.

Pizza Chiena, typical Easter food from Italy made with cured meat, cheese and egg

Pashka – Rusia

Pashka este un desert rusesc plin de simbolism. Forma sa de piramidă se referă la mormântul lui Hristos. Prăjitura este decorată cu simboluri religioase, cum ar fi literele chirilice "XB", ceea ce înseamnă "Hristos a înviat". Se face cu brânză, unt, zahăr, gălbenușuri de ou și fructe uscate. Conform tradiției, Pashka este consumată în duminica Paștelui cu pască, un alt aliment tipic.

 

 

a pyramidal shape russian dessert called Pashka traditionally served on easter

Pască – România

Unul dintre cele mai populare alimente de Paște din România, are o influență păgână. Pasca este o pâine dulce cu forma rotundă, făcută cu brânza și stafide, de culoare aurie, reprezentand soarele care simbolizează viața. În Sâmbăta Mare, românii pregătesc acasă pasca pentru a o binecuvântă la Liturghia din Duminica Paștelui. Urmând această tradiție, persoana va avea prosperitate pe parcursul întregului an.

 

 

romanian sweet bread made with cheese and raisins with a round shape and golden colour on top typical easter bread

Capirotada – Mexic

O mâncare tipică de Paște din Mexic, care începe să fie consumată în Postul Mare. Capirotada este o budincă de pâine cu fructe, a cărei rețetă se schimbă în funcție de regiune. Totuși unele ingrediente nu pot lipsi, cum ar fi pâinea, fructele, cuișoarele și scorțișoara. Acest desert simbolizează răstignirea lui Isus: pâinea este trupul; batoanele de scorțișoară - crucea, și cuișoarele - unghiile.

sweet easter bread with raisins from Mexico

Pascualina Pie – Argentina

Masa de Paște din Argentina are inspirație europeană. Pascualina Pie este de origine ligurică, în nordul Italiei. Este un fel de mâncare savuroasă umplută cu spanac, anghinare, pătrunjel, ricotta și ouă întregi fierte. Aceasta din urmă reprezintă învierea lui Hristos. Cele 33 de straturi care alcătuiesc aluatul simbolizează anii de viață ai lui Isus.

slice of pascualina pie eaten at argentinian easter

Tsoureki – Grecia

Tsoureki este o pâine dulce împletită, cu simbolism puternic în culturile păgâne și creștine. Pentru ambele, painea reprezintă viața, în timp ce pâinea împletită are semnificații diferite. În cultura păgână, ea alungă duhurile rele, în timp ce pentru creștini, panglica cu trei fire simbolizează Sfânta Treime. După coacere, pe pâine sunt așezate ouăle vopsite în roșu care reprezintă sângele lui Hristos.

greek tsoureki braided bread with red painted eggs on top

Mona de Páscoa – Spania

În unele regiuni ale Spaniei, mai exact în Catalonia, copiii așteaptă cu nerăbdare ziua de luni pentru a obține Monas de Paște de la nașii lor. În formatul lor original, monahii sunt simple brioșe decorate cu ouă fierte. spanish brioches decorated with boiled eggs made especially for easter

Colomba Pascal – Italia

Oricine crede că mâncarea nu poate pecetlui pacea dintre popoare se datorează faptului că nu cunosc istoria Colomba Pascal. Legenda spune că un brutar din orașul Pavia, din nordul Italiei, l-a prezentat Colomba Pasca regelui care se afla în război cu orașul său, cu o bomboană în formă de porumbel. Regelui i-a plăcut atât de mult pâinea cu aromă de portocale, încât și-a lăsat intențiile de război în urmă.

a dove-shaped easter bread served in Italy

Chifle Hot Cross – England

Inițial, aceste rulouri au fost umplute cu fructe uscate și consumate în Vinerea Mare. În zilele noastre, este ușor să le găsiți umplute cu ciocolată și nuci pe tot parcursul anului. Crucea desenată pe role se referă la răstignirea lui Hristos și alungă duhurile rele. Tot conform tradiției, oferirea chifle hot cross prietenilor întărește relația.

 

 

easter bread rolls stuffed with dried fruits

Mämmi – Finlanda

Unul dintre alimentele tipice de Paște din Finlanda este Mämmi, un desert pe bază de făină de secară, malț, melasă, apă, sare și coajă de portocale. Este nevoie de timp pentru a vă pregăti și poate dura 3 până la 4 zile pentru a fi gata. Pentru cei grăbiți, este ușor să-l găsiți în supermarketuri, servindu-l cu puțină cremă în Vinerea Mare, ziua în care ar trebui să evitați treburile casnice și să mâncați mese simple și reci.

 

a dessert from Finland based on rye flour, malt, molasses, water, salt and orange zest served on a plate with cream

Pinca – Slovenia și Croația

Este o pâine dulce făcută cu făină de grâu, ouă, zahăr, lapte, stafide, coajă de lămâie sau portocală și terminată cu prošek, un vin local. Inițial, a fost creat pentru a sărbătorile de sosire a primăverii, dar a ajuns să fie încorporată în tradiția creștină. Ca și în alte culturi, Pinca trebuie binecuvântată în Sâmbăta Mare pentru a fi consumată în Duminica Paștelui.

 

 

sweet breads called pinca typical easter food in croatia and slovenia

Chakapuli – Georgia

Chakapuli este mâncarea tipic georgiană de Paște și constă dintr-o tocană de miel pe bază de vin alb, frunze de tarhon, tkemali (prune verzi), arpagic și ardei verzi. Se servește fierbinte și se însoțește cu pâine. Deși poate fi consumat pe tot parcursul anului, cea mai mare cerere este în primăvară, când prunele nu sunt încă coapte.

 

tocană de miel și legume din Georgia rețetă tipică de Paște

Souvla – Cipru

Ce zici de a manca un gratar în Săptămâna Mare? Souvla este un frigărui de carne de miel pe care ciprioții îl au la prânz în Duminica Paștelui. Ca și în alte culturi cu influență europeană, consumul acestui tip de carne în Cipru este o modalitate de a onora sacrificiul Mielului lui Dumnezeu.

souvla cipru gratar traditional in duminica Paștelui

Escovitch - Jamaica

Ca țară din Caraibe, mâncarea tipică de Paște din Jamaica este pe bază de pește. După prăjit, este marinat într-un sos picant, făcut din ceapă albă, fâșii de morcov și ardei. Escovitch se servește în Vinerea Mare cu orez alb sau bammy, o paine tradițională de manioc.

jamaican pește la grătar servit cu mâncare bammy, tipică de Paște

Påskmus – Suedia

Påskmus este o băutură răcoritoare suedeză făcută cu extract de hamei, malț și condimente, produsă în special pentru Paște. A fost creată în 1910 ca o alternativă non-alcoolică la bere. Cifrele arată cum suedezii iubesc påskmus. Numai în zilele de sărbătoare din Săptămâna Mare, consumă 10 milioane de litri de băutură. Pentru restul anului, se numește Julmust.

sticle de paskmust o băutură tradițională suedeză consumată în timpul Paștelui

 

 

 

× logo

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte!