Ce este cacao alcalinizat și prin ce diferă de cacao natural obișnuită?

Ce este cacao alcalinizat și prin ce diferă de cacao natural obișnuită?

✔ Fie cacao natural praf, fie ceea alcalinizată este un proces de măcinare a boabelor de cacao, unica diferență este că boabele de cacao alcalinizate sunt tratate suplimentar cu o soluție specială alcalină.

Datorită acestei prelucrări suplimentare, conținutul de taninuri din pulbere este redus și capătă beneficii suplimentare față de cele naturale:

✔ aciditatea acestuia scade;

✔ gustul și aroma devin mai moi și mai bogate;

✔ este mai ușor de amestecat cu lichide

Adică, de exemplu, dacă cacao obișnuită trebuie fiartă astfel încât să se dizolve complet fără sedimente, atunci cacaoul alcalinizat este pur și simplu turnat cu apă fierbinte.

✔ Cacaoul alcalinizat vizual va avea o măcinare mai fină și, cel mai important, o culoare mai închisă și bogată.

Apropo, culoarea indică și gradul de alcalinizare, în funcție de gradul de saturație a lichidului cu alcalii în timpul procesării.

Există 3 grade de alcalinizare: produs slab, moderat și puternic alcalinizat. Cu cât alcalinizarea este mai mare, cu atât culoarea produsului final este mai închisă și mai bogată.⠀

✔ Chiar și la coacere, un produs alcalinizat are avantajul de a fi mai rezistent la temperaturi ridicate, astfel încât culoarea și aroma ciocolatei vor rămâne mai intense în produsele finite cu aceasta.

Numai atunci când experimentați substituții în rețetele dvs., rețineți că, dacă în rețetă este prezent și “soda”, atunci aciditatea mediului poate să nu fie suficientă pentru acțiunea acestuia și va trebui să utilizați în schimb praf de copt.

Ajustați conținutul de cacao pentru a nu exagera cu gustul de ciocolată, în acest caz este mai bine să înlocuiți chiar și 20-30% la sută cu făină, astfel încât să nu fie prea dens și amară.

Vă recomandăm în mod deosebit să folosiți cacao alcalinizată ca decor comestibil și pentru stropire, pentru a pune în valoare și mai mult gustul deserturilor dumneavoastră! Mai ales când vine vorba de ciocolată.

Spune-ne ce cacao preferi în retete?

× logo

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte!