Recalcularea ingredientelor pentru forme de diferite diametre

Știm că pentru mulți dintre voi întâmpinați o problemă atunci când ajungeți să calculați corect cantitatea de aluat pentru o anumită formă. În special când sunteți la început de drum. 

De cele mai multe ori o gospodină obișnuită care nu gătește la comandă are o formă de 24-26 de diametre. 

Cel mai adesea, toate rețetele sunt concepute pentru o formă de 18-20 de dimensiuni. Biscuitul iese apoi la o înălțime de 6-8 centimetri, cum să înțelegeți cât de mult aluat trebuie pus într-o formă de diametru mai mare sau mai mic?

Totul este foarte simplu.

Pentru a face acest lucru, trebuie să calculăm coeficientul.

Cum se calculează coeficientul (K) pentru recalculare pentru o formă mai mare sau mai mică?

K = diametrul formei pe care o avem / diametrul pătrat al formei conform rețetei originale


De exemplu:

Sa presupunem că conform rețetei avem ingrediente pentru o forma de 18 cm diametru și avem doar o forma de 22 cm. Cum se numără de la optsprezece la douăzeci și doi de centimetri?

K=22*22/18*18

K=484/324

K=1,5

Astfel, am calculat coeficientul. Cum se procedează?

Pur și simplu înmultim toate ingredientele care ni se dau dupa reteta cu acest coeficient.

Să presupunem că, conform rețetei pentru 18 forme, trebuie să folosim 300 de grame de făină.

Înmulțim aceste 300 de grame cu factorul nostru de 1,5 și obținem 450 de grame.

Și așa calculăm toate ingredientele.

Permiteți-mi să vă mai dau un exemplu.

Să presupunem că avem o rețetă de biscuiți pentru 20 de forme. Și vrem să facem o versiune de probă cu 16 cm în diametru.

Deci, calculăm din nou coeficientul.

K= 16*16/20*20

K=256/400

K=0,64

Prin urmare, înmulțim toate componentele de care avem nevoie cu acest coeficient de 0,64.

Întregul calcul nu vă va dura mai mult de 5 minute. Și dacă coaceți la comandă, atunci vă sfătuim să calculați în avans toate ingredientele necesare pentru rețetele dvs. de pandișpan de lucru pentru toate formele necesare. Astfel, nu trebuie să vă pierdeți timpul cu asta mai târziu.

Desigur, următoarea întrebare sunt ouăle. Cu siguranță nu există nicio modalitate de a adăuga 1,75 dintr-un ou.

Deci, dacă ouăle conform rețetei sunt indicate nu în grame, ci în bucăți, atunci rotunjesc astfel: tot ce este mai mare de 0,5 rotunjim în sus, tot ce este mai mic de 0,5 - în jos. Adică dacă în timpul recalculării primim 3,25 ouă, atunci vei adăuga 3 bucăți. Și dacă 5,7, atunci ia 6 ouă.

Cu aceste calcule rapide, acum vă puteți da seama cu ușurință de ingredientele de care aveți nevoie pentru toate formele dvs.

Vreau doar să vă atrag atenția asupra faptului că este întotdeauna necesar să țineți cont de înălțimea biscuitului finit. Și dacă, conform rețetei, ar trebui să fie de 7 centimetri înălțime, iar forma ta are 5-6 centimetri înălțime, atunci trebuie să coaceți acest biscuit în două rânduri, dacă aveți nevoie de acea înălțime.

Sperăm că acest articol va fi utili și veți putea cu ușurință să calculați rapid și nu veți întâmpina probleme cu asta mai târziu.

× logo

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte!