Ruladă elvețiană
Rulada elvețiană este prăjitura de ciocolată a verii. Această ruladă bogată în cacao este umplută cu frișcă pufoasă și acoperită cu ganache de ciocolată pentru un deșert ușor, cremos și intens satisfăcător în același timp.
Ruloul elvețian se mănâncă cel mai bine în ziua în care este făcut, dar se va tăia cel mai frumos dacă îl lași în frigider timp de cel puțin 2 ore pentru a se întări cu adevărat. Dacă îl păstrați mai mult timp, acoperiți-l într-o folie de plastic imediat ce ganache-ul s-a întărit.
Ingrediente
BLAT
Spray de gătit
60 g. făină universală
20 g. pudră de cacao neîndulcită
1/2 linguriță praf de copt
4 ouă mari, la temperatura camerei
133 g. zahăr granulat
1/2 linguriță sare
60 ml ulei vegetal
1 lingură extract pur de vanilie
UMPLARE ȘI MONTARE
3 linguri. zahăr de cofetărie
1 lingură extract pur de vanilie
480 ml frișcă lichidă rece
170 g. ciocolată neagră (de preferință 60% până la 70% cacao), tocată
1 lingură miere sau sirop de porumb
1/8 linguriță sare cușer
INSTRUCȚIUNI
Pasul 1
Preîncălziți cuptorul la 350°. Pulverizați o foaie de copt cu ramă de 17"-x-12" cu spray de gătit; tapetați fundul foii cu pergament.
Pasul 2
Într-un castron mediu, amestecați făina, pudra de cacao și praful de copt pentru a se combină.
Pasul 3
În bolul mare al unui mixer cu suport prevăzut cu accesoriul pentru tel, bateți ouăle, zahărul granulat și sarea la viteză medie-mică până se combină. Măriți viteză la mare și bateți până când este galben pal și își triplă volumul, de la 4 până la 6 minute (ouăle bătute trebuie să formeze o urmă care să stea la suprafață câteva secunde când țelul este ridicat din bol).
Pasul 4
Reduceți viteză mixerului la mică. Se toarnă uleiul și vanilia pe partea din bol și se bate până se combină.
Pasul 5
Opriți mixerul și presărați ingrediente uscate peste. Bateți la viteză mică până când se combină aproape complet, apoi pliați pentru a se combină cu o spatulă.
Pasul 6
Turnați aluatul în tavă pregătită, netezind cu o spatulă (nu se va întinde pe măsură ce se coace, așa că asigurați-vă că o întindeți până la margini).
Pasul 7
Coaceți tortul până când se umflă și începe să se micșoreze de pe părțile laterale ale tăvii, de la 8 până la 12 minute.
Pasul 8
Acoperiți imediat tavă cu folie, sertând marginile pentru a capta aburul. Se lasă să se răcească până la temperatura camerei, aproximativ 20 de minute.
UMPLARE ȘI MONTARE
Pasul 1
Într-un castron mare, folosind un mixer portabil (sau într-un bol de mixer cu suport curățat cu accesoriul pentru tel), bate zahărul de cofetă, vanilia și 236 ml de frișcă licidă la viteză medie-mare până se formează vârfuri moi, de la 2 până la 3 minute .
Pasul 2
Descoperiți tortul - ar trebui să fie la temperatura camerei. Folosind marginile de pergament, transferați tortul pe o suprafață mare de lucru. Folosind o spatulă offset sau un cuțit mare, întindeți întreaga suprafață a prăjiturii cu amestecul de frișcă.
Pasul 3
Aranjați tortul astfel încât capătul scurt să fie în fața dvs. Începând de la capătul scurt cel mai aproape de ține, îndoiți marginea prăjiturii pentru a începe ruladă. Continuați să rulați, decojind pergamentul și folosindu-l pentru a ghida ruladă în același timp, până când întregul tort este rulat. Dă prăjitura la frigider până este gata de utilizare.
Pasul 4
Puneți ciocolată într-un castron mediu rezistent la căldură. Într-o oală mică, la foc mediu, încălziți restul de 144 ml de frișcă lichidă până când ajunge să fiarbă. Se ia de pe foc și se toarnă peste ciocolată. Lăsăți să stea 2 minute, apoi amestecăți până când ciocolată se dizolvă în cremă, formând un ganache neted și mătăsos. Se amestecă mierea și sarea.
Pasul 5
Așezați tortul pe un grătar așezat în interiorul unei foi de copt. Se toarnă ganache peste tort, răspândindu-l în jos și în jurul părților laterale într-un strat neted și uniform, cu o spatulă sau un cuțit de unt.
Pasul 6
Lăsăți tortul să stea la temperatura camerei până se usucă, aproximativ 30 de minute. Folosind 2 spatule, ridicați pe un platou. Acoperiți lejer și lăsăți la frigider până când sunt gata de servire.
Poftă bună!