Procesul de liofilizare a fructelor și legumelor
Ce înseamnă liofilizare și cum se întâmplă?
Liofilizarea se bazează pe o proprietate deosebită a apei: apa înghețată la -30 până la -60 de grade celsius se evapora sub acțiunea vidului sau a unei presiuni reduse.
Practic apa sublimează din produsele în prealabil congelate la temperaturi joase, pastrând intacte proprietațile acestora. Se obține astfel un fruct “stors” de apă, dar cu toate valorile nutritive intacte.
Fructele liofilazate aproape că par proaspete și au un gust deosebit.
Liofilizarea este o metodă de conservare care a fost folosită până de curând doar în industria farmaceutică, dar iată că își gasește și alte întrebuințări practice și care contribuie indirect la păstrarea sănătății noastre.
Avantajele fructelor liofilizate
- fructele liofilizate sunt superioarefructelor confiate, deoarece nu conținzahăr în exces, nu sunt bogate în carbohidrați și nu au un adaos mare de calorii;
- fructele liofilizate sunt superioare fructelor uscate, deoarece nu sunt pierdute valorile nutritive, nu conțin coloranți și aditivi care îmbogațesc aspectul fructului;
- fructele liofilizate sunt superioare fructelor înghețate, deoarece nu conțin apa în exces și pot fi păstrate oriunde (nu doar la congelator);
- prin faptul că nu conțin apă, acestea se pot păstra o perioadă îndelungată (în ambalajul lor original, fără conact cu aerul sau mediul extern)
Cel mai mare specialist fitoterapeut român descria fructele liofilizate ca fiind singurele care își păstrează “sângele”, chiar și după ce au fost conservate.
Cum se consumă fructele liofilizate:
La contactul cu alte alimente lichide (iaurt, lapte,apă,suc de fructe, etc), fructul revine la forma inițială, pastrându-se toate elementele nutritive intacte.
Din 30g de fruct liofilizat se pot reconstitui dupa adaugarea de apă aproximativ 300g fruct.
Practic se pot utiliza la fel ca și fructele proaspete, în diverse combinații.
Fructele liofilizate sunt o alegere excelentă din punct de vedere gustativ, nutritiv dar și al sănătății noastre.